dissabte, 20 de setembre del 2008

LA TORTUGA DE DARWIN

"Carmen Machi es converteix en Harriet, una tortuga de gairebé dos-cents anys a La tortuga de Darwin que s'estrena al Teatre Romea.
Harriet procedeix de les mítiques illes Galàpagos i els seus nombrosos viatges l'han fet evolucionar de tal manera que sembla ja una quasi una persona a l'hora de relatar les seves aventures.
La tortuga explicarà les seves vivències després de sobreviure a onze papes, trenta-cinc presidents nord-americans i dues guerres mundials."
Aquesta és la sinòpsi oficial d'aquesta meravellosa tragicomèdia que no us podeu perdre si us agrada el teatre. Jo no és que vagi molt al teatre però la vaig trobar brillant: amb el punt just de comicitat i de cruesa depenent del moment i molt ben combinats.
Voldria deixar-vos-en alguns fragments:
Metge: recuerda exactamente cual fue su primera palabra?
Tortuga: No.
M: Venga mujer! Intente recordar...
T: mi primera palabra fue "No".
M: ah! Fantástico! Y recuerda en que contexto la dijo?
T: perfectamente señor... corría el año 1943... yo estaba en el gueto de Varsovia... iban a matar a un niño judío... y yo grité para mis adentros tres veces: "NO! NO! NOOOOOOO!" y la voz salió! maravillosamente! y entonces pronuncié algo más...
M: lo recuerda?
T: dije: "anda-ven-pa'acá-antes-que-te-maten-y-escondete-bajo-mi-caparazón" y lo dije todo de una tirada, se imagina?
________________________________
Tortuga: entonces me di cuenta! claro!! El hombre habia llegado hasta el punto de ser homo sapiens, pero la nueva evolución de los hominidos era el homo bomba!
_________________________________
Tortuga: pero usted me prometió... mi sueño... me prometió llevarme de vuelta a las Galápagos
Historiador: ya pero...
T: es que ya no sé más! le he contado toda la Historia que conozco, me estoy muriendo! Voy a estirar la pata y le advierto q la tengo más larga de lo que parece!
H: haga un esfuerzo Harriet! seguro que no olvida nada??? venga, cuenteme otra vez con más detalles lo que pasó en la Guerra del Golfo?
T: me muero....
H: no se puede morir ahora, la necesito! usted podria hacerme ganar fortunas!!!
Dona de l'historiador: déjala, Juan, ya la habeis amargado bastante entre el médico chiflado ese y tu, solo la quereis para vuestro bien, yo la trataría mejor, verdad Harriet? Yo la expondria y cualquier visitante podria jugar con ella y darle unas moneditas, no la tendria ahi para que me contara toda la historia o para destripar sus entrañas y estudiarlas!
__________________________________
fa pensar.... com tots ens aprofitem de tots! i com la societat no para d'incrementar la seva capacitat per fer el mal!
P.D. els diàlegs no són exactes, però venien a dir més o menys això.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Eii !

A aquestes hores tu estaràs arribant a casa...i jo encara he de fer una classe!! :'( BU!!

M'he rigut molt amb alguns fragments xD en serio què has de llegir Ionesco, crec què a tu t'agradaria i més encara perquè estudies filologia..És què té uns discursos com ara ( més o menys escric de memória) " Les llengues romàniques comparteixen semblançes pel fet de ser provinents de la mateixa mare, així podem trobar similituds en algunes com el françés, l'italià, el romanés, el basc, pilota...." xD Bueno en té de molt bones de parides així, i lo bo es què el tio se'n habia fet un tip d'estudiar vinga llegües...!! I finalment va arribar a la conclusió ( a part de què portava al pitjor) de simplificar-les totes en una. Com diries en françés " Les roses de la meva àvia són tan grogues com el meu avi quan era asiàtic." ? doncs igual què en català, àrab, nerlandès...xD jejeje

Bé ens veiem dijous ^^ en 40 minuts torno a ser allà..